Sakla Samanı Gelir Zamanı

Bu atasözünü herhalde bilmeyen yoktur. Biz ilkokulda ilk bu sözü öğrenmiş ve onun üzerine ilk defa düşünmeye başlamıştık. Öğretmen birgün çıkmış "sakla samanı gelir zamanı ne demektir?" diye sormuş cevap alamayıncada eve ödev vermişti. Sözü ilk duyduğumda nedemektir diye çok düşündüm. Herkes hafta sonunun geldiğini hep bir ağızdan kutlarken, ben düşünüyordum. İstiklal Marşı'ndan kaçarak eve gittik. Ben yatak odasına çekildim, sandığın üstündeki yatakları izler oldum. Acaba ne demek istemişti atalarımız? Evdekilere genelde soru sormazdım ya da soramazdım. Ya abimin dalga konusu olurdum ya da babamın sert bakışlarının ardından cevap vermediği sessiz dakikalara şahit olurdum.

Sabah kalktığımda hala kafamda saklanan samanlar arada inekler dolaşıyordu. Canım rulokat çekti. Koştum gittim yatak odasına rulokat deposunu patlatmaya. Çıkardım yemeye başladım. Tam o sırada dank etti, "aha işte bu" dedim. Gerçi atalarımızın zamanında rulokat yoktu ama adamlar geleceği görmüşler herhalde deyip geçtim misafir odasına ve yazmaya başladım;

Herhangi birşeye ihtiyacımız gelecekte olabilir. İhtiyaçlarımızı önceden bilemezeskte genede birşeyler kenara koyar ve saklarız. Babam bir sürü çek defterlerini misafir odasındaki dolapta saklıyor. Zamanı geldiği zamanda kullanıyor. Atalarımızda samanları saklarlar ve zamanı geldiğinde bu samanları kullanırlardı. Bu sözde buradan gelmektedir.
Şimdi düşünüyorumda sınıfa gidip bu yazıyı okudğumda kendimi ne kadar büyük hissediyordum. Yazıyı şimdi görünce kıs kıs güldüm.

Otobüs ile geçen üniversiteye giderken yaşlı bir amcayı gördüm. Ne kadar bitkin ve çaresiz. Sonra, yıllar beni bu duruma getirdiğinde ne yapacağımı düşününce içim karardı. Yok benim erken ölmem lazım diye bir alternatif ürettim kendimce. Lakin daha sonra internet adamı olduğum aklıma geldi. Emekliliğim gelecek ve bilgisayarın başında sörf yapacağım. Kafam ne kadar alıyorsa. Baktım yoruldum hemen xtube'dan bir dinlendirici video izleyeceğim. Olmadı pencereden görebildiğim aksakları ilgililere şikayet edeceğim. Düşünün karakolu arıyorum. Yau kapat be amca, bıkmadın mı? Ohh! İşte hayat bu. Emekli olasım geldi.

Herşeyin başı sağlık diyorsanız genç kalmaya özen gösterin, çünkü kimse otobüste yer vermiyor arkadaşlar. Annem hep öğütler otobüste yaşlılara yer ver oğlum yeri gelir sen yaşlanırsın sanada verirler. Son olarak "ben otobüste yaşlılara yer ........." boşluğu doldurunuz. Olmadı yazar ve yazısı hakkında ileri geri konuşunuz. Konuşun ki eğlenelim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben genelde yer vermeye çalışıyorum fakat bazı durumlar hariç nedir derseniz ; ben fıtıklı bir insanım ve bazen çok fena belim ağrıyo o durumlarda istesemde veremiyorum... ama kanki eminim sen yer veriyosundur. bu arada anneler hep aynı şeyleri söylüyor benim annemde aynen seninki gibi :) gerçi senin annen benim annem :)